Kahve falının çıkış tarihi kesin olarak bilinmemektedir. Bazı kaynaklarda Türk kahvesi içerisinde telvelerden oluşan şekillerin yorumlanmasının 18.yüzyıla dayandığı yazmaktadır. Eski kültürel uygulamalardan biri olan ve geçmişten günümüze adeta miras olarak kalan kahve falı bakımcılığı, her yüzyılda hanımların sohbetlerine renk katmıştır.
“Kahve falı ne zaman ortaya çıkmıştır?” diye merak eden okuyucularımız için hazırladığımız bu yazımızda, öncelikle Türk kahvesinin çıkış tarihinden bahsedeceğiz. Ardından kahve falı tarihçesini sizlerle paylaşacağız. Bazı rivayetlere göre; ilk kez sekizinci yüzyılda Yemenli bir çoban Türk kahvesini keşfetmiştir. Bu kırmızı meyveleri hayvanları yedikten sonra daha enerjik olmaları çobanın dikkatini çekmiştir. Ardından Yemenliler kahve çekirdeklerini toplayarak, işlemeye başlayan topluluk olmuşlardır.
Osmanlı tarihine baktığımız zaman; ilk defa Yavuz Sultan Selim dönemine denk gelen 1517 senesinde Türk kahvesinin Osmanlı mutfağına girdiğini söyleyebiliriz. Bu dönemde doğuya olan sefer sayısının fazla olması, doğuda var olan bazı kültürlerden Osmanlı’nın esinlenmesini sağlamıştır. Osmanlı sarayına girdiği günden itibaren sevilen bir içecek olan Türk kahvesinden sorumlu görevliler, saray içerisinde “Kahveci başı” olarak adlandırılmaktaydı. Ardından Venedikliler 1615 senesinde kahve ile tanışarak, bu lezzeti Avrupa’ya taşımışlardır.
Türk kahvesinin saray mutfağında sevilen bir içecek olmasının ardından, saray içerisinde kahve falı ritüeli ortaya çıkmıştır. Bir fincan Türk kahvesi içildikten sonra, kahve telvesini okumak, kahve fincanı ve tabağı içerisinde telvelerden oluşan şekil ve işaretleri kişinin gelecekte başına gelecek olaylara yorumlamak; geçmişten günümüze devam eden bir gelenek halini almıştır.
Türk kahvesi, ilk başlarda Bosna, Orta Doğu, Kuzey Afrika ve Balkanlar’a; ardından da dünyanın birçok yerine yayılmıştır. Türk kahvesi falcılığı ise, fala merak saran insanların herhangi bir bilime dâhil olmadan icra ettikleri fal türlerinden biridir. Tarihçiler, Türk kahvesi içildikten sonra fincanın kapatılarak, kahve falı bakılması ritüelinin ilk defa Osmanlı sarayında başladığını belirtmektedirler. Osmanlı sarayından çıkan kahve falı bakma geleneği, günümüzde bazı kafelerde ekstra ücret karşılığı Türk kahvesi bakımı yapan meslek erbapların ortaya çıkmasını sağlamıştır. Bazı insanlar kahve falı yorumu yapmayı meslek haline getirmişlerdir. Bu meslek, Türkiye ve Yunanistan’da kahve falı sözlüğü gibi yazılı ve dijital ortamlarda rağbet görmüş olup,günümüzde de hala büyük bir kitle tarafından ilgi görmektedir. Kendi evinde eğlenmek amacıyla eş dosta kahve falı bakan amatör kişilerin sayısı da ülkemizde bir hayli fazladır. Özellikle bayanların rağbet gösterdiği kahve falı, Osmanlı döneminden kalma kültürel miraslar arasında olan tablolarda resmedilmiştir.
Bazı rivayetlere göre, kahve falı yorumunun Osmanlı sarayında değil, Çin’ de çıktığını söylenmektedir. Çin’de önceleri çanakların içerisindeki pasların ve daha sonrasında çay yapraklarının oluşturduğu şekillerin yorumlanmaya başlandığı belirtilirken, bu durumun kahve falı yorumunu ortaya çıkaran bir etken olduğu söylenmektedir.
Özel İçerikler Burada: Diğer Yazıları Kaçırmayın
Leave a Comment