Kahve falı bakmaya heveslenen herkes için bu yazımızda “kahve falı nasıl bakılır” sorusunu detaylı olarak yanıtlayacağız.
Kahve falına nasıl başlanır?
Türk kahvemizi hazırladıktan sonra, afiyetle içiyoruz. Kahvemizi içtikten sonra, sembollerin ve harflerin daha belirgin çıkması için fincanın içinde kalan telvenin ne çok sulu, ne de çok kuru olmamasına özen gösteriyoruz. Sıra geldi kahve fincanının kapatılmasına. Fincanı kapatırken; kahve tabağını fincanın üzerine ters bir şekilde koyarak, başparmağımız ile fincanın altını ve diğer parmaklarımız ile de tabağı tutuyoruz. Fincanı içeri doğru çevirirsek, kahve falında iç dünyamız çıkar. Eğer kahve fincanını dışa doğru çevirirsek, bu sefer de kahve falımızda dış dünyamız ile ilgili semboller çıkar. Kahve fincanını kapatmadan önce birkaç kez dairesel şekilde sallanıp, telvelerin fincanda şekil alması sağlanır. Ardından “neyse halim çıksın falım” sözü söylenir ve fincan ters çevrilir. Tüm bu kahve falı adaplarını uyguladıktan sonra, fincanın soğuyup, fal bakılmaya hazır hale gelmesini bekleriz. Fincanın üzerine madeni para ya da yüzük koyarak, telvenin daha çabuk soğumasını sağlayabilirsiniz.
Osmanlı dönemindeki adetlere göre, kahve fincanı kapatıldıktan sonra fincanın üzerine altın konur ve fala bakan kişi de bu altının üzerine elini kapatarak, fincanı çevirirdi. Fala baktığı süre içerisinde altın elinde kalır ve fal bitince bu altını cebine koyardı. Kahve falınıza bakacak kişiye hediye etmek istediğiniz küçük ve değerli bir şeyi sizler de kahve fincanının üzerine koyabilirsiniz. Osmanlı’dan kalma bu gelenek günümüzde fincan üzerine yüzük ve madeni para konularak, temsili şekilde devam etmektedir.
Kahve fincanı nasıl yorumlanır?
Kahve fincanı soğuyup, fal bakılmaya hazır hale geldiğinde; fala bakacak kişinin avucunun içinde duygularına yoğunlaşarak, fincana konsantre olması gerekir. Duygularımızı avucumuzun içinde yoğunlaştırdıktan sonra, fincanın içerisindeki sembollere bakarak, bu duyguları söylemeye başlarız. Kahve falı bakmak isteyen kişilerin hislerinin güçlü olması ve aynı zamanda ağzının da iyi laf yapması önemlidir.
Kahve falı bakmaya ilk olarak fincandan başlanır. Kahve fincanını açan kişi, öncelikle içindeki fazlalık telveleri süzer. Kahve fincanı açılmadığı takdirde “padişah falı” olarak adlandırılır ve fal sahibinin hemen bir dilek tutması istenir. Dilek tutulduktan sonra, kahve tabağına yapışan fincan hemen yıkanır. Fincanı ne kadar çabuk yıkarsanız, tutulan dileğin de o kadar çabuk gerçekleşeceğine inanılır. Kahve fincanı açıldıktan sonra, fincan sapından başlamak üzere hayali bir çizgi ile fincanın içerisini ikiye böleriz. Telvelerin oluşturduğu sembollere saat yönünde bakmaya başlarız. Hayali çizgi ile fincanı böldükten sonra, sağda kalan semboller pozitif duyguları, solda kalan semboller negatif duyguları temsil eder. Hayali çizginin tam kenarındaki semboller, tez vakitte gerçekleşmesi muhtemel olan olayları işaret eder. Hayali çizginin altında kalan şekiller ise gerçekleşmesine uzun bir müddet olan olayları simgeler. Kahve fincanının tam ortasında az miktar telve varsa, ferah günlere erişeceğinize ve dertlerinizden arınacağınıza yorumlanır. Kahve fincanının ortasında telveler birikmişse, falına bakılan kişinin yüreği kabarmış demektir. Kahve fincanında görülen semboller ve harflerin anlamlarını bilmiyorsanız, detaylı sembol yorumlarına kahve falı sözlüğü sayfamızdan bakabilirsiniz.
Kahve tabağı nasıl yorumlanır?
Kahve fincanına bakıldıktan sonra, sıra gelir kahve tabağının içerisindeki sembolleri yorumlamaya. Bunun için de öncelikle kahve tabağının içerisindeki telveyi fincanın içerisine süzeriz ve tabağı dik bir şekilde tutarak falımıza bakmaya başlarız. Kahve tabağını yorumlarken, hayali olarak tabağı dört parçaya ayırın. Sırayla kahve fincanında çıkan şekilleri falına bakılan kişi ile ilişkilendirerek yorumlayın. Benzettiğiniz sembollerin anlamlarına yine sitemizdeki ilgili kategoriden bakarak, kahve tabağını yorumlayabilirsiniz.
Kahve falına bakarken, falına bakılan kişi ile ilgili bazı gözlemlerinize dayanarak fincan ve tabaktaki sembollere kendi yorumunuzu katabilirsiniz.
Kahve falı ritüelleri
Kahve falı ritüellerine göre; yakın ve akrabaların kahve falına bakılmayacağına inanılır. Kahve falına bakacağımız kişi hakkında bir şeyler bilmenin, o falın çıkmayacağına delalet olduğu söylenir. Yine bazı geleneksel inanışlara göre; yatmadan evvel ya da akşamüstü içilen kahvenin falına bakılırsa, yorumlananların çıkmayacağına inanılır. Her ne kadar gece fal bakılmayacağına dair bir inanış olsa da, kahve falı bakımında böyle bir kısıtlama yoktur. Kahve falına dilediğiniz her saat ve her ortamda bakabilir ve kahve falını bahane ederek, keyifli sohbetler başlatabilirsiniz. Fala inanmayın, falsız da kalmayın.
Unutmayın ki, kahve falı bakmanın asıl amacı sohbeti tatlandırmaktır. Fal bakan kişilerin sizlere söylediği karamsar ve üzücü yorumlara kulak asmamalısınız. Kahve falında çıkan şekilleri ne kadar olumlu ve güzel yorumlarsanız, falına bakılan kişi de o kadar mutlu olur ve ümitleri yeşerir.
Aşağıda kahve falı bakılışını daha pratik olarak kavrayabileceğiniz video anlatım yer almaktadır.
Gizli Hazineleri Keşfedin